Szemhéjszéli gyulladás és a száraz szem

A száraz szem panaszok kialakulásában gyakran szerepe van a szemhéjszéli gyulladásnak, amely a könny összetételbeli változásán keresztül a könnyfilm fokozott párolgásához vezet. A szemhéjszéli gyulladással társuló száraz szem panaszok kezelése nehéz, ugyanis műkönny cseppentésével legtöbbször csak átmeneti, illetve részleges javulás érhető el.

A legfontosabb panaszok a következők:

  • Krónikus, a hagyományos kezelésre nem gyógyuló vörös, égő, irritált szem
  • A szemhéjakon, a szempillák tövében sárgás pörk megjelenése
  • A látás általában normális, de a fokozott könnyezés, váladékozás elhomályosíthatja a látást
  • Krónikus formákban a szemhéj vörösödése, duzzadása jelenhet meg
szemhejszéli fájdalom

A szemhéjszéli gyulladásról

A blepharitis a szemhéjak gyulladásos betegségeinek összefoglaló elnevezése. Több oka lehet, az allergiától kezdve, a fertőzésen keresztül, az irritációig, valamint gyakran száraz szem betegséghez társul. Ez utóbbi forma az egyik leggyakoribb szembetegség.

A blepharitis tünetei általában a szem viszketése, irritáció, égés és idegentest érzés. A száraz szem érzete is gyakori, mely a műkönny alkalmazásakor is csak időlegesen enyhül. A kontaklencse viselők gyakran panaszkodnak arra, hogy nem tudják már olyan hosszú ideig hordani a lencsét és hogy a kontaktlencse jobban irritálja őket. A szemhéjak pirosak lehetnek és gyakran a szempillák tövében pörk, illetve sárgás váladék gyűlik össze.

A szemhéjszél krónikus gyulladásának hátterében sokszor bakteriális (pl. Staphylococcus aureus) vagy Demodex nevű szőrtüszőatka fertőzés áll. A blepharitis hatékony kezelésének és a panaszok csökkentésének egyik legfontosabb tényezője ilyenkor a szemhéj rendszeres tisztítása, ugyanis a megfelelő kezeléssel mind az elszaporodott baktériumok, mind a Demodex szőrtüszőatkák elpusztíthatók és így a panaszok tartósan csökkenthetők.

Az egészséges szemhéj

A szemhéjak funkciója a szem védelme, valamint tisztán, nedvesen, kellő hőmérsékleten tartása. Ezt a feladatát a szemhéj pislogással és a szemrés zárásával biztosítja. A szemhéjak reflexes zárását váltja ki erős fény, a szaruhártya irritációja, valamint a látótérbe hirtelen bekerült, szemhez közelítő tárgy. A felső szemhéj le-fel mozgása minden egyes pislantással új, friss könnyréteget oszlat el a szaruhártya felszínén. Miután a szaruhártyának nincs saját vérellátása, így a tápanyagokhoz jutáshoz elengedhetetlenül szükséges az egészséges könnyfilm fenntartása. A könnyfilm egy összetett folyadék, amely mind a szaruhártyát, mind pedig a kötőhártyát beborítja.

A szemhéjakban elhelyezkedő Meibom-mirigyek termelik a könnyfilm legkülső, lipid rétegét, mely a könnyfilm párolgását akadályozza meg. A Meibom mirigyek által termelt lipidet a rendszeres pislantás oszlatja el a szemfelszínen, a lipid alvás és rikább pislantással járó koncentrált munkavégzés (pl. számítógépes monitor előtti munkavégzés) esetén a szemhéjszélen összegyűlik. A termelt lipidek mennyiségét és minőségét számos tényező befolyásolja, úgymint hormonális, neurális hatások, környezeti tényezők, valamint gyulladásos folyamatok.

Az egészséges szemhéj

Szemhéjszéli gyulladás és Meibom-mirigy diszfunkció

A Meibom mirigy diszfunkció a szemhéjszélben elhelyezkedő, a könnyfilm olajos rétegét termelő mirigyek gyulladása, mely a könnyfilm minőségi zavarán keresztül szemfelszíni irritációs panszokat okoz. Meibom-mirigy diszfunkció esetében a kivezető csövek beszűkülnek, ami miatt a termelődő lipidek összetétele megváltozik és a szemhéjszélen a besűrűsödött, viaszos lipid összegyűlve a kivezető csövek elzáródását okozza. A besűrűsödött lipid összetételéből adódóan gyulladáskeltő hatású és elősegíti a baktériumok elszaporodását is.

Meibom mirigy diszfunkció Meibom mirigy diszfunkció

A Meibom-mirigy diszfunkció igen gyakori, előfordulása a népességben körülbelül 60%.

Meibom-mirigy diszfunkció kialakulását okozhatja a szemhéjak és a szemfelszín gyulladása, kontaktlencse viselése, szemszárazság, menopausa, rosacea, psoriasis, atópia, magasvérnyomás betegség. A Meibom-mirigy diszfunkció az ún. evaporatív (fokozott párolgással járó) típusú száraz szem szindróma kialakulásához vezet.

Allergia

A szem gyakran érintett allergiás betegségekben, mind önálló tünetként, mind általános allergia helyi megjelenéseként. Noha az allergiás kötőhártya gyulladás rendszerint múló panaszokkal jár, mind a szezonális, mind az egész éven át tartó formája jelentős kihatással van az érintettek életminőségére. A szemhéjszél tiszításával az ott összegyűlő allergének eltávolíthatók, így azok kevésbé érik el az érzékeny szemfelszínt és váltanak ki allergiás kötőhártya gyulladást.